Fingersnacks til festen

 

Ofte bør man tenke over at denne snacksen er noe som bør stå i stil til det man har i glasset. Vanligvis velges drikke ut fra hvilken mat man skal spise, men man kan like gjerne tenke omvendt: Først velger man drikke, så finner man mat man skal spise til. Her kommer noen forslag til hvilken snacks man kan ha til ulike typer drikke.

Øl

Overhead shot of a plate of spicy chicken wings with a bowl of fresh red chillies and a summer beverage on a vintage wooden surface

På fotballpub er det gjerne øl og nøtter som gjelder. Om du vil imponere kan du gjøre det bedre enn dette. Det er sterk eller salt snacks som gjelder til øl. En ide er å legge noen biter fetaost i midten av en skive fenalår, brette denne sammen og feste med en tannpirker. Kyllingvinger passer også perfekt. Hakk mye jalapeño og bland disse og litt av laken fra glasset sammen med majones og mariner vingene i dette.

Brennevin

Det gjelder å lære av de som kan det, og når det kommer til brennevin er det ingen som har større kunnskap enn russerne. Om du har vært i selskap med russere før har du nok sett bordet med snacks («zakuzka»). Sylteagurker, salt skinke, mørkt brød, rødløk og røket laks er en samling som vil gi anerkjennende nikk.

crayfish with fresh herbs and lemon on wooden plate. Horizontal top view

Hvitvin

Ost er her et så åpenbart alternativ at det nesten ikke er verdt å nevne. Det finnes en mengde andre typer snacks man kan lage. Til en kald hvitvin er det fantastisk med kongereker eller scampi. Litt styrke, men ikke for mye, er perfekt. Dillmarinert kreps passer godt, gjerne ved siden av en laksetartar. Legg røket laks og gravlaks i en kuttemaskin – dobbelt så mye gravlaks som røket laks. Kutt det opp, bland inn creme fraiche etter smak og server på ristet loff – gjerne med en rå eggeplomme og kapers på.

Rødvin

Snacksen til rødvin skal gjerne være litt tyngre enn snacksen til hvitvin, og ost er nok et mer opplagt valg til rødvin enn til hvitvin. Fenalår er et produkt som passer veldig godt til rødvin, så tipset som står under øl gjelder også her. I tillegg kan du sette frem carpaccio når rødvin serveres. Dette er vanligvis en forrett, men det er også utmerket som snacks. Om du virkelig vil slå på stortromma kan du lage det av reinsdyr eller hjort.