Mat når man har gjester

 

Maten er naturlig nok midtpunktet i ethvert middagsselskap. I forbindelse med høytid kjenner vi alle de klassiske rettene som serveres: Til påske er det gjerne lammelår på bordet, mens ribbe, lutefisk, stek eller pinnekjøtt dominerer juletiden. Men det er helt mulig å være original uten at det er for vanskelig eller tar for lang tid. Det er mulig å benytte seg av de klassiske rettene, men å lage dem på en litt annen måte.

Friends having christmas dinner

Om man har en leirgryte kan man for eksempel bruke skivet lammelår i stedet for helt. Fordelen med en leirgryte er at kjøttet aldri blir tørt uansett hvor lenge det står i ovnen, og det hele går nesten av seg selv. Om du har en kuttemaskin kan du også lage en veldig god hjemmelaget saus. Kutt opp tomater og litt paprika i denne. Sil vannet over i en bolle, mens du freser de oppkuttede grønnsakene med litt hvitløk i en gryte. Når det har kommet ut såpass mye vann at det hele har begynt å koke har man vannet i gryten sammen med revet gulrot, fløte og buljong. Denne sausen har man sammen med lammelåret i leirgryten, som nå kan stå noen timer på 150 grader i ovnen. Lett og alltid populært!

Lutefisk er noe som kanskje regnes for å være for spesielt interesserte. Men man kan helt fint lage den samme retten med vanlig fersk torsk i ovnen. Tilbehøret med bacon, ertestuing og poteter passer faktisk helt ypperlig til dette, og man får en god høytidsstemning rundt bordet.

Utenfor de store høytidene er man nok ikke bundet like sterkt av tradisjonsmaten, så man vil nok stå litt friere. Ofte er det det å sette god smak på kjøttet ved hjelp av marinader eller krydder som gjelder. Nordmenn kjøper altfor mye ferdigmarinert kjøtt – det er faktisk veldig lett å gjøre dette selv. Majones er et ypperlig utgangspunkt for marinade. Bland den ut med noe litt syrlig, som eplejuice, hvitvin eller sitron. Om du liker det litt sterkt kan du blande litt av vannet som jalapeño på glass ligger i. Ikke vær redd for ulike typer krydder, så får du en marinade som passer til alt!