Jula nærmer seg! Spar penger ved å fikse i stedet for å kjøpe nytt

Det nærmer seg årets viktigste høytid, nemlig jul. Det blir god stemning både hjemme og ute i handlegatene. Se for deg alle julelysene ute, lukten av gløgg fra matboder, glade mennesker med roser i kinnene og den knirke-aktige lyden fra vintersko over kram snø.

Om bare noen få måneder er det igjen tid for ribbe og medisterkaker, familiesamlinger og julehandling. I snitt planla nordmenn å bruke rundt 6500 kroner på julegavehandelen i fjor. Dette er en stor, forventet utgiftspost som kommer i tillegg til mye annet fantastisk som hører jula til: et nytt antrekk til julaften, kanskje litt nydelig ny julepynt, ekstra god mat og drikke: man skal kose seg til jul! Med brus, marsipan, syv slag julekaker og julesylte. Og hva med adventskalenderen til barna Selv om det er kjempegøy å handle inn smågaver til podene våre, blir også dette en ekstra utgiftspost.

Ta bærekraftige valg!

Siden julefeiringen allerede blir en kjøpefest, er det lurt å være kreativ og ha i bakhodet at det er mye vi kan gjøre for å unngå flere utgifter! Ved å ta bærekraftige valg ved dagligdagse uhell og uventede situasjoner som oppstår, kan vi spare masse penger! Her er noen tips!

Du har sikkert en nål og litt tråd hjemme: finn frem syskrinet og fiks hullet i genseren, i stedet for å kjøpe ny! Kanskje du kan byttelåne julekjole med en venninne, mor eller søster?

Oppdager du plutselig at du trenger verktøy? Da kan du for eksempel låne av naboen, i stedet for å kjøpe ny drill, limpistol eller hva enn det måtte være, når du plutselig trenger noe som du vanligvis ikke har brukt for. Det hadde vært sosialt og hyggelig hvis vi hadde en kultur for å spørre mer om hjelp! Tenk selv hvor godt det føles å kunne hjelpe en nabo i nød, med noe du har liggende i en skuff og ikke bruker så ofte?

Skulle uhellet være ute og gå ut over noe av det kjæreste du eier, kanskje mobiltelefonen din? Ikke bekymre deg for å måtte kjøpe en ny midt i julestria! Det finnes jo masse reservedeler for iPhone! Det er enkelt å bytte batteri eller skjerm og dermed gjøre en god investering, både for planeten og for lommeboka!

Mange muligheter

Som du ser er det mange muligheter.

Husk på at det meste kan lånes eller fikses, det er ikke krise hvis uhellet er ute! Man trenger ikke alltid kjøpe noe nytt, når det finnes så mange andre løsninger for å ta vare på det man eier.