Kreative julekalendere for små og store

Like sikkert som at jula kommer, kommer overskriftene i avisene om hvor mye vi i handler for til jul. Og i kjølvannet kommer adventskalenderdebatten. Skal man lage selv, eller kjøpe 10-kroners på butikken? Det er mange meninger og noen hevder at det er et stort press, andre mener det er en hyggelig tradisjon. Det er så mange forskjellige kalendere, noen er nøye sydd og tas frem år etter år, og på dem skal det henges pakker. Og ofte ligger utfordringen her, å fylle alle disse dagene med små og store pakker. Noen velger bare pakker i helgene, andre velger å kjøpe praktiske ting til ungene, slikt de uansett trenger når vinteren kommer, nye ullsokker, votter, en kul lue, ullundertøy, “gavekort” på pepperkakebaking, en billett til svømmehallen, kino eller en forestilling. Til voksne/kjæresten, er opplevelser populære, og kanskje “gavekort” på husvask, sølvpuss, kino eller bare et dikt er det som skal til. Noen velger å gi ulike former for drikkevarer, det kan jo bli både dyrt og omfattende med 24 dager.

Christmas calendar. Christmas gift, fir branches, pine cones. Flat lay, top view

Julekalender på en helt ny måte

Mange synes at det blir for mange ting i de vanlige julekalenderne, men vil likevel ha noe som skaper forventninger og glede i ventetiden før jul. Mona Moe Machava lagde i 2016 en annerledes julekalender til sin sønn. Motivasjonen var at hun syntes kalenderhysteriet ble overfladisk og ville ikke ha noe som kun hadde øyeblikkets oppmerksomhet. Hun ville heller lage noe de to kunne kose seg med sammen. Hun bestemte seg for å lage en historie som fortsatte over de 24 dagene, med et nytt kapittel hver dag. Det ble mer jobb enn hun tenkte, så i år inviterte hun andre til å bli med. I dag er de 24 som skriver en ny episode på historien hver dag, og like mange illustratører som bidrar med morsomme tegninger og bilder som beskriver tekstene. Dette har blitt en svært populær kalender, som du kan få tilgang på ved å henvende deg til Mona. Dette skal heller ikke koste noe, alt blir gjort på dugnad. I steden for å sette en pris, er det opprettet en UNICEF konto, og de som ønsker kalenderen, oppfordres til å bidra med kr 10.- eller mer. Denne kontoen har nå allerede fått inn over 10 000.-

En adventskalender kan fort bli kostbar

I din iver etter å lage den perfekte julekalenderen til enten barn, forelder (!), kjæreste eller partner, er det viktig å ha et lite skråblikk på kostnadene. Det kan fort bli store beløp, spesielt hvis du velger for eksempel en flaskekalender til ektefellen, eller bare nye dataspill til poden. Skulle imidlertid adventskalendergavene du kjøper ta helt av, og du velger å gå for de mer kostbare, eksklusive, og varige gavene, kanskje smykker, biler, datamaskiner, reiser, klokker eller annet med en større prislapp, er det trygt å vite at du kan du få et forbrukslån til dine investeringer hos Sambla. Det er grei informasjon å ha i baklommen når du tømmer kredittkortet og givergleden blir større enn kredittgrensen. Advent handler om forventninger, og noen har større forventninger enn andre til hva som skjuler seg i kalenderen. derfor er det å glede våre nære og kjære det koseligste og fineste vi gjør i adventstiden.